dimecres, 27 d’abril del 2016

Com treballar el gènere narratiu en Primària

A continuació, es presenta un breu resum del que és el gènere narratiu, per a així comptar amb una visió general de les seues característiques principals i poder procedir posteriorment a concretar algunes de les maneres de treballar aquest gènere en Educació Primària, així com la seua funció didàctica.

El gènere narratiu correspon a la narració o relat d'esdeveniments generalment en prosa. Estos successos es relacionen entre sí, girant entorn d'un tema central que es desenvolupa al llarg del text. En este sentit, l'autor ens relata fets ocorreguts en un espai i temps determinats, que poden ser reals o ficticis, per mitjà de la veu d'un narrador.
Per tant, el gènere narratiu presenta les següents característiques:
  •         Presència d'un narrador.
  •        Relació dels esdeveniments ubicats en una espai i temps determinats.
  •         Presència de personatges caracteritzats físicament i psicològicament.
  •          Dinamisme (evolució dels fets i els personatges al llarg de la història).


Dins dels elements del gènere narratiu tenim els següents:
  • ·       Narrador.


-  En primera persona (protagonista, testimoni o monòleg interior).
- En segona persona.
- En tercera persona (omniscient o observador).
  • ·         Personatges.


-  Personatge principal
- Secundaris
- Incidentals o esporàdics
  •          Temps.


- Present
- Passat
- Futur
  •          Espai.


Cada un d'estos elements compleix un paper important en l'exposició del relat literari, ja que la seua unió és el que ho fa possible.

Com a gèneres històrics o subgèneres del gènere narratiu podem assenyalar una gran diversitat de manifestacions: mite (Èdip rei), llegenda (La llegenda de Santa Claus), epopeia (L'Odissea), faula (L'ós i el rusc), conte (El bes d'Antonieta), relat de ciència-ficció (Viatge al centre de la terra), novel·la (El viatge de Lluna a les muntanyes) i rondalla (El xiquet que va nàixer de peu). Molts d'ells poden servir gran utilitat en les aules d'educació primària.

D'una banda, atenent a les seues característiques formals i de contingut, aquest gènere es pot treballar en les aules per mitjà d'exercicis senzills, visuals o escrits, perquè els xiquets aprenguen els seus principals trets distintius.

Però, d'altra banda, la importància didàctica d'aquest gènere no radica en els seus elements, sinó en la seua gran utilitat per a tractar temes transversals com poden ser la coeducació, la cooperació, l'educació per a la pau i l'educació mediambiental, entre altres. Així, doncs, entenent que als xiquets els fascinen els contes, els relats de ciència-ficció, i les novel·les, els mestres es poden servir d'ells perquè els xiquets s'eduquen en valors al mateix temps que aprenen a llegir, a comprendre un text i fomenten el seu gust per la lectura.

A més, en el primer cicle de primària, període en què s'inicia als alumnes en la lectura, es poden utilitzar perquè els alumnes aprenguen a distingir realitat de ficció, i que comprenguen la diferència entre quelcom que ja ha passat i no pot tornar a ocórrer, quelcom que està passant i quelcom que encara no ha succeït, és a dir, que sàpiguen distingir el present, passat i futur per mitjà d'una cosa tan senzilla i tan suggestiva per a ells com poden ser els contes. Però és necessari tindre en compte que en primer de primària alguns xiquets encara no tenen del tot consolidada la lectoescriptura, és a dir, alguns encara no saben llegir ni escriure bé, per això cal que els relats siguen breus en edats primerenques i si són llargs, que siguen narrats pel mestre. Per tant, açò s'enfocaria més a segon de primària, focalitzant en primer de primària el simple fet d'aprendre a llegir. En segon cicle de primària, aquest gènere es pot utilitzar perquè els alumnes sàpiguen distingir les parts del text narratiu (introducció, nuc i desenllaç) i les seues característiques i també poden ser capaços d'escriure un, finalment, en tercer cicle de primària i després d'haver adquirit tots els aprenentatges dels anteriors cicles, els alumnes ja seran capaços d'escriure el seu propi text narratiu cohesionat i coherent, amb temàtica més madura i una percepció diferent de la realitat.

Per a acabar, es presenten activitats per a posar en pràctica el gènere narratiu en les aules, tant caràcter tècnic i formal i com de caràcter creatiu i enfocades als tres cicles de primària.

Activitats per al primer cicle:



  • La primera activitat consistix en que el professor llegirà un breu relat a tota la classe perquè després cada alumne canvie el final i invente el seu propi.


  • La segona activitat tracta de presentar els alumnes diverses històries breus dibuixades en un paper, perquè distingisquen realitat de ficció. Així, doncs, una història pot ser una dona que vaja a comprar i perd els seus diners i una altra un drac que es menja a una princesa.











Activitats per al segon cicle:

  • La primera és una activitat individual que consisteix a presentar un text als alumnes perquè ho llegeixen i a continuació omplin una fitxa com aquesta:


 



  • La segona activitat és grupal i fomenta la creativitat dels alumnes. Consisteix en el fet que el mestre haurà de col·locar quatre caixes amb els diversos elements del text narratiu dins escrits en un paper (narrador, personatges, temps i espai). Els alumnes, formaran grups de quatre i cada membre del grup ha d'agafar un paper de cada caixa, quedant així repartits en cada grup un narrador, un personatge, un temps i un espai determinats. Així, doncs, els alumnes no sabran l’element que els ha tocat fins que no òbriguen el paper i quan ho òbriguen, hauran de formar una història juntant tots els elements d'una manera cohesionada i amb coherència. El que es pretén realitzant aquesta activitat és que els alumnes tinguen la capacitat de distingir i posar en orde les parts de la narració (introducció, nuc i desenllaç), que sàpiguen com utilitzar els temps verbals durant tot el relat i que aconseguisquen treballar en grup, és a dir, fomentar la cooperació.



Activitats per al tercer cicle:


  • Una activitat que es podria fer en aquest cicle és un certamen literari, que es dividix al seu torn en dos activitats. La primera consistix en el fet que cada alumne ha d'escriure un relat narratiu en la seua casa i portar-ho a classe durant la primera setmana del curs. 


  • La segona, consistix en el fet que una vegada tots hagen entregat la seua obra, la professora repartirà els relats de manera que ningú tinga el seu i al llarg del curs, cada dia al final de la classe, un alumne llegirà el relat que li ha tocat a tots els altres, fomentant així la creativitat, l'escriptura i la lectura.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada